Konstantan rast investicija turskih kompanija u Srbiji

Bez autora
Feb 29 2024

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Srbiji Hamijem Aksojem i predsednikom Fondacije za ekonomska istraživanja te zemlje Ahmetom Inčekarom.

Na sastanku je razgovarano o različitim modalitetima za unapređenje ekonomske saradnje dveju zemalja, između ostalog i o simpozijumu o unapređenju ekonomskih odnosa, koji Fondacija za ekonomska istraživanja planira da organizuje u Beogradu ove godine.

Cvetković je rekao da su ekonomski odnosi dveju zemalja dobri, ali da postoji mogućnost za njihov dalji razvoj u više oblasti, ocenivši pritom da su podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni ohrabrujući.

Prema njegovim rečima, u 2023. godini spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom beleži rast od 27,7 odsto u odnosu na 2022. godinu, pri čemu je iznosila 2,28 milijardi evra.

Ambasador Aksoj je ukazao na konstantan rast investicija turskih kompanija u Srbiji, posebno istakavši rastući interes za ulaganja u sektor energetike i za učešće u velikim projektima u Srbiji poput Svetske izložbe EKSPO 27 i plana „Skok u budućnost – Srbija 2027”, koji je nedavno predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inčekara je rekao da, nakon uspešno organizovanog simpozijuma 2015. godine, Fondacija za ekonomska istraživanja planira da, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizuje jednodnevni naučni simpozijum u Beogradu.

Cvetković je pozdravio inicijativu za održavanje simpozijuma, ocenivši da je to dobra prilika za povezivanje privrednika dveju zemalja, posebno u kontekstu budućih projekata, koji će, imajući u vidu njihovu ukupnu procenjenu vrednost, privući veliki broj investitora i poslovnih partnera iz čitavog regiona i različitih industrijskih grana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik